9

feb

Får skylla sig själv

Idag hjälpte jag en elev med en PowerPoint-presentation om en känd artist. När det blev dags att lägga in bilder på artisten, påminde jag eleven om att hänvisa till fotografen, till den som har upphovsrätten. Visade också var elever kan hämta bilder om något ska publiceras på nätet. Eleven tittade förvånat på mig, och undrade om hon verkligen inte får lägga ut Googles bilder på sin blogg. Jag svarade; nej, inte hursomhelst,  och berättade vidare om upphovsrätt och vad som krävs vid publicering. Eleven ser först bekymrad ut, och utbrister sedan: 

”Jag har lagt ut bilder flera gånger, och ingen har hört av sig. Den som lägger ut en bild  på Google får väl skylla sig själv”

Jag kan förstå elevens synsätt, men får samtidigt en tillfällig huvudvärk när jag tänker på vilket gigantiskt arbete som ligger framför oss.

Lotta

4 kommentarer

Monika

Monika

Jag vill tipsa om två inlägg av Kristina Alexandersson angående upphovsrätt och Creative Commons i skolan: http://www.creativecommons.se/?p=573 http://www.kristinaalexanderson.se/?p=6050

Lotta Metcalfe

Lotta Metcalfe

Vanligtvis använder vi de bildbanker som står på Kolla källans sida, under fliken upphovsrätt. Skickar med en länk dit. http://kollakallan.skolverket.se/upphovsratt/creativecommons/ccmaterialskolarbete/ Lotta Metcalfe, Adolf Fredrik Musikklasser

TinaO

TinaO

Ja, visst är det en utmaning! Och samtidigt som jag kan bli lite matt blir jag så oerhört glad när jag hör att lärarkollegorna faktiskt har tagit till sig tanken och självmant kommer och ber mig hjälpa dem att prata om t.ex. upphovsrätt och ge exempel på hur man kan göra istället för att bara knycka. Och så en liten fundering - vilka bildbanker visar du eleverna?

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén