14

sep

Jaha, det blir inte alltid som man hoppas

tyvärr….

Min kollega litteraturpedagogen i f-6, Ulrika, kommer bara jobba 1 1/2 dag i veckan hos oss detta läsår. Skolledningen beslöt för ett halvår sedan att ta bort hennes tjänst, och nu är det alltså tyvärr så att det delvis blir verklighet. Pengar, pengar, pengar…. kunde önska att det var annat som styrde i skolans värld!

Så, nu kommer en period av omställningar. Vi har två bibliotek på skolan, ett för f-6 i den byggnad där de eleverna håller till, och ett för 7-9 i deras hus. Jag kommer alltså dela upp mina dagar mellan de båda biblioteken. Minskad pedagogisk verksamhet, sämre tillgänglighet, sämre service för elever och lärare…

Vi tycker ju båda två att vi hittills har haft fullt upp med bra verksamhet, men man får göra så gott man kan. En heltids bibliotekarie och 30% litteraturpedagog på drygt 400 elever är ju rätt okej om man jämför med andra skolor i Stockholms stad. Vi får prioritera verksamheten hårdare, i samråd med lärare och skolledning, och pröva oss fram.

Jag tycker i alla fall att det ska bli hemskt roligt att jobba mer med de yngre eleverna. Så….något positivt med det hela.

Cilla Dalén, Hjulsta grundskola

4 kommentarer

Cilla

Cilla

De är mycket upprörda. De var det när denna neddragning beslutades i vintras, och nu när den blivit verklighet.

Anna

Anna

Även hos er! Trodde verkligen att vi hade en Lässatsning på alla nivåer och att ett välfungerande skolbibliotek skulle vara "skyddat" från försämringar. Vad säger era lärare?

MonikaT

MonikaT

Ja suck! Hur var det med den där satningen på läsning? Blir det som vanligt bara en tumme istället för en vante? Jag har skrivit om er och länkat hit på min blogg www.metrobloggen.se/lycklig

Pengar i skolan - Lycklig lyckligLycklig lycklig

Pengar i skolan - Lycklig lyckligLycklig lycklig

[…] Läs  Cillas blogginlägg om biblioteket på hennes skola så förstår du hur det är. Att hela svenska folket vet att man nu ska satsa på läsning i skolan tycks inte hjälpa ett dugg. Istället för att anställa fler bibliotekarier som jobbar för att få ungarna att läsa mer så skär man som vanligt ner. Vi i skolans värld är inte förvånade. I alla fall inte jag som varit med länge. […]

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén