7

feb

Den dynamiska skolbibliotekarien struntar i rutinuppgifterna!

Kopieringspapper, gamla skolkataloger, Guiness rekordbok - elevernas favoriter

 

På Adolf Fredriks musikklasser har vi gjort vissa prioriteringar när det gäller skolbiblioteksverksamheten.  

I valet mellan att hålla öppet för instrosande elever och att ta emot klasser på lektionspass som stärker deras informationskompetens eller får igång deras läsning, så väljer vi det senare. För att det alltid är samma elever som självmant kommer till biblioteket, hur mycket ”öppet” man än har. Och för att vi tror på meningen med en riktad pedagogisk verksamhet, med uttalade mål för vad eleverna ska lära sig av oss bibliotekarier, i samplanering med den pedagog som ansvarar för ämnesinnehållet i respektive skolarbete.  

I valet mellan att förbereda sådana lektioner och att städa i hyllor och sätta upp återlämnade böcker, väljer vi det förra.  Av samma skäl egentligen – vi ser att det som händer när vi tar emot en klass är så mycket viktigare än att hålla mediebeståndet i perfekt ordning. 

Men med jämna mellanrum kommer vi till en punkt, där bokvagnarna svämmar över av återlämnade böcker. Där ingen längre hittar det de vill ha, hur väl vi än lärt eleverna att söka fram boktitlar i bibliotekskatalogen. Då bara måste vi ägna oss åt de gamla goda rutinuppgifterna, annars går inte heller den ack så meningsfulla pedagogiska verksamheten att genomföra. 

Imorgon är det dags!

/Monika 

 

På rasterna sitter många runt borden - och lämnar dem såhär ...

 

Dagens skörd av återlämnade medier

5 kommentarer

Leif Oxenmyr

Leif Oxenmyr

Instämmer fullt ut i de prioriteringar ni gör! För mig är den pedagogiska verksamheten alltid viktigast, även om detta ibland förutsätter en lokal som fyller ett syfte. Kul läsning!

BokMamma

BokMamma

Det känns ju skönt att det inte bara är på "mitt" bibliotek som det ibland ser ut som kriget :)

Ingrid Bergenudd

Ingrid Bergenudd

Håller inte riktigt med er. När eleverna jobbar med informationssökning gäller det att de snabbt kan hitta böckerna. Om det då är oordning i hyllorna ger de upp. Det är alltid bråttom. Åtminstone är det så på ett stort gymnasium. Önskedrömmen är som alltid att man ska hinna med både och !

robert öberg

robert öberg

Spännande att få följa ert arbete här ! Låter som genomtänkta och goda prioriteringingar! Keep up the good work!

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén