25

okt

Ett och ett halvt tusen

olika barn- och ungdomsböcker ges ut i Sverige varje år. Jag vill förstås att eleverna på min skola ska få ta del av de böcker som kan ge dem mest läsglädje. Hur ska jag hitta dem – jag kan ju inte läsa alla?

Jag har tidigare berättat att jag följer ett antal bloggar för att få boktips. Tidningar och facktidskrifter ger en del, men det är inte alltid recensenternas smak överensstämmer med mina elevers. Bokförlagens egen reklam och information tar jag också del av, speciellt de förlag som har en mindre utgivning som särskilt passar läsovana elever (Argasso, Nypon, LL-förlaget). Och vänner, släktingar och kollegor ger ibland utmärkta förslag.

Eleverna på skolan ger ganska ofta förslag på vad jag ska köpa in, och då gör jag nästan alltid det. Bäst är när eleven verkligen har läst en bok, näst bäst när eleven har hört av kompisar eller syskon att den är bra. Ofta köper jag in även de böcker ungdomarna är sugna på att läsa, men det är lite mer av en chansning. Just nu har vi tre böcker som hör ihop med en TV-serie, Pretty little liars, och jag hoppas att de som tyckt om serien och velat ha böckerna även kommer gilla att läsa dem. Elevbibliotekarierna har just nu varsitt exemplar av Barnbokskatalogen så de kan kolla av nyutgivning och önska titlar till biblioteket.

Idag har jag varit på Mediotekets bokpresentation Höstens nya böcker, där Ingalill och Clarissa berättade om en hög med nya böcker. Mediotekets bokpresentation är bra för bibliotekarierna är vana vid att tänka runt hur böckerna kan fungera för barnen och ungdomarna i skolan. De väljer böcker som de tycker har litterär kvalitet och intressant innehåll, och som de tror att ungdomarna kommer att uppskatta.

Och jo, jag läser många böcker själv också. Det brukar bli drygt hundra ungdomsböcker om året – men alla de är inte nya, jag försöker läsa in mig även på en del av det som redan fanns i biblioteket när jag började på skolan.

Cilla Dalén, Hjulsta skolor

2 kommentarer

Cilla Dalén

Cilla Dalén

Toppen, vilken tillgång! Jag jobbar på ett högstadium, men twittrandet har jag inte kommit igång med. Kanske borde börja nu då... Jag läser twitter och har ett konto så om du markerar att du skriver till cilladalen så kommer jag att läsa - får se om jag törs svara :)

Mimmi Garpebring

Mimmi Garpebring

Jag undrar lite vilken ålderskategori du undervisar? Jag kan rätt mycket titlar, författare och serier då jag under mellan- och högstadiet läste vääääldigt mycket. Var den som bibliotekarierna på mitt kpmmunbibliotek kunde fråga vilka ungdomsböcker som jag kunde tipsa om som passade folks intresseområden. Twittra!

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén