23

mar

Ibland söker man speciell information om någonting

man vill ha svar på en fråga, eller få tag i fakta om något bestämt ämnesområde. Ofta är det sådant jag får hjälpa till med i skolbiblioteket.

Men i biblioteksvärlden pratar man också om att ”browsa”. Då menar vi till exempel när man går runt i ett bibliotek och kollar i hyllorna, öppnar en bok och bläddrar lite och kanske hittar något man vill läsa – fast man inte planerat att leta efter just en sådan bok. I biblioteken exponerar vi böcker på olika sätt för att öka chanserna för ett bra möte mellan bok och elev.

När jag nu jobbar med fyror och femmor så har vi använt Länkskafferiet för att browsa efter länkar till bra ställen att träna sin engelska. De har två och två testat olika sätt att söka i Länkskafferiet, och så tittat på länktipsen de fått fram, prövat dem och bestämt en länk som de tycker kan passa dem själva och klasskamraterna. Länkarna de valt ut har de visat för klasskompisarna och så har vi gemensamt lagt dem på hemsidan.

Ett skolbibliotek brukar vara ganska lagom stort för att browsa bland böcker, och jag tycker Länkskafferiet är lagom stort för att browsa bland länkar.

Cilla Dalén Hjulsta skolor

1 kommentarer

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén