14

aug

En och en halv timme IT-resurser

stod mina arbetskamrater ut med första dagen efter lovet – och hade dessutom godheten att se rätt nöjda ut när jag hade pratat klart.

Med utgångspunkt från de personallänkar jag lagt upp på vår hemsida berättade jag för mina kollegor om några av de resurser som jag tycker är viktiga att de känner till, och som nästan allihop är intressanta för alla lärare och annan personal på alla stadier i vår grundskola. I några inlägg ska jag berätta lite här på bloggen också; kanske någon mer kan ha glädje av informationen. Flera av resurserna är sådana som Stockholms stad betalar för att vi ska få tillgång till, och eftersom de inte finns fritt tillgängliga på webben länkar jag inte till dem härifrån bloggen.

Medioteket har en ny version av SLI, filmdatabasen, som är mycket intressant. På startsidan för den gamla vanliga SLI står hur man kan göra för att  skaffa sig en inloggning till den nya. Det är en betaversion och man får gärna vara med och tycka till om den.

Väl inloggad möts man av denna bild:

Om man väljer Samsök i dropplisten uppe till vänster kan man söka samtidigt i SLI, Nationalencyklopedin, Wikipedia och skolans bibliotekskatalog. Det där tror jag kan vara intressant framför allt för eleverna, de kan ju också skaffa en inloggning hit. Metasöktjänster är ofta lite luriga beroende på att de olika underordnade söktjänsterna inte fungerar likadant, så om man som lärare är angelägen att få koll på det totala utbudet i respektive databas är det nog än så länge bäst att söka på varje ställe för sig.

Uppe till höger står det bland annat Produktsök; det är sökfunktionen för SLI:s medier. Där kan man skriva till exempel skriva ett sökord i rutan högst upp och sedan avgränsa sin sökning genom att göra olika val i högerkanten. De valda filtren syns till höger och det är lätt att klicka bort något av dem om man vill testa på något annat sätt att söka. Det är väldigt tydligt och fint gjort, lätt att förstå vad man håller på med.

Till vänster om Produktsök står det Information och där hittar man en ingång till andra databaser som vi kan använda i Stockholm. Vill särskilt puffa för Mediearkivet där man kan söka i såna användbara tryckta tidningar som Kamratposten och 8 sidor och därmed få tillgång till fin information även för yngre barn. Worldbook online har bland annat enkla faktatexter på engelska, Alex är ett lättanvänt författarlexikon och Landguiden känner alla geografilärare till. Stockholmskällan tillgängliggör historiskt källmaterial om Stockholm – förstås användbart inom historieundervisningen men bland lektionsmaterialet de tillhandahåller hittar man även andra skolämnen. Dessutom kan pedagoger från Stockholmskällan hålla fortbildning för lärarna på skolan eller introducera Stockholmskällan direkt i klasserna. Gratis!

Fortsättning följer…

Cilla Dalén Hjulsta grundskola

3 kommentarer

Cirkulationsbiblioteket | Vad gör de i biblioteket?

Cirkulationsbiblioteket | Vad gör de i biblioteket?

[...] så söker den i sin tur i Länkskafferiet, UR och ett internationellt arkiv. När jag skrev om Samsök i SLI så sa jag att det kan vara svårt med metasöktjänster eftersom de olika databaserna som [...]

elisabeth Söder

elisabeth Söder

Den 4 september kl. 17.00 på Pedagogiskt cafe visar Robert Broman Samsök. Centralt finaniserad resurs för pedagoger och elever i Stockholms stad http://pedagogisktcafe.wikispaces.com/Film+och+litteratur+i+undervisningen#Film%20och%20litteratur%20i%20undervisningen.

Elisabeth söder

Elisabeth söder

Tack Cilla, vilken bra genomgång av Nya SLI med Samsök. På höstens första Pedagogiska caf'e visar Robert den nya tjänsten. Vi lägger upp en länk på cafewikin för alla som inte kan komma. Elisabeth

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén