6

jun

Full fart ända in i skolavslutningen

blir det i år.

Skolans ALMA-projekt har haft en superfin spurt med besök av Meg Rosoff och vår egen ALMA-fest i förra veckan.

Och nu är det väldigt mycket med återlämning av läromedel, bokprat och sommarlån.

Hos oss får de av högstadiets elever som ska fortsätta på vår skola i höst låna sommarlån. I f-5 skickar vi hem ett brev där vi talar om vikten av att läsa över sommarlovet och så ber vi föräldrar skriva på om de vill att eleverna ska låna hem böcker från skolbiblioteket över sommaren.

Sommarbrev

Nu har Stockholms stadsbibliotek i dagarna lanserat sin nya eboksapp för barn i åldrarna 6-12 år, så jag ska försöka informera om den också…

Och sedan är det dags för att städa i kaoset, utvärdera och reflektera över läsåret som gått samt börja ladda för nästa.

Cilla Dalén, Hjulsta grundskola

4 kommentarer

Cilla

Cilla

Det är inte för att jag är rädd att böckerna ska komma bort som jag vill ha påskriven lapp. Anledningen är att jag tänker att föräldrarna kanske blir upprörda över att få hem en massa böcker över lovet som de inte vill ha. En del elever reser till sina hemländer och kan inte ta med böcker. Dessutom har ingen elev mer än en kilometer till närmsta folkbibliotek och har familjen för vana att gå dit så är det ju mycket bättre under sommaren. Men jag är inte säker på att det är rätt tänkt. Kanske är vi mesiga? Det skulle självklart bli oerhört mycket mer lånat utan de där lapparna.

Monica Ehrenstråle

Monica Ehrenstråle

Som skolbibliotekarie i 22 år :-) med erfarenhet både från de lägre åldrarna och högstadiet, har jag alltid låtit barnen låna till sommarlovet. Böcker ska bo hemma hos barnen och inte i ett sommarstängt skolbiblioteket. Min reflektion över att låta föräldrar godkänna och skriva på en lapp är att det hämmar bokskpridandet. Jag kan tänka att det kan få till följd att de barn som verkligen behöver låna hem och läsa inte kommer tillbaka med lappen ifylld. Vad händer om man bara låter barnen låna hem böcker under sommarlovet? Försvinner det då inte en massa böcker? Kanske kommer någon enstaka bok att ta tid på sig att hitta hem till skolbibliotekets hylla, men det är undantag! Som skolbibliotekarie har du kontakt med dina elever och möjlighet att påminna den enskilde eleven. .... och visst kan det bli lite tjat :-) Men vad är viktigast - böcker som blir lästa eller att vi har ordning på hyllorna :-) Hälsar Monica

Cilla

Cilla

Hej! Kulturrådet hänvisar här till Mats Myrberg, utan att ange i vilken skrift detta finns att läsa. Vet att de var i kontakt med en kollega till honom som okejade siffrorna. Skrolla till oranga rutan nere till vänster: http://duochenbok.se/

Lisa

Lisa

Vilket slagkraftigt argument i inforutan. Vet du varifrån det kommer?

Om bloggen

Porträtt på Cecilia Dalén som står mot en plank.

Bibliotekarien Cilla Dalén bloggar från sitt skolbibliotek på Enbacksskolan i Tensta. På skolan går drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio.

På bloggen finns både beskrivningar av vardagen som bibliotekarie och funderingar över hur alla vi alla vi i skolan kan arbeta med läsning och med informationssökning och källkritik. Fram till augusti 2019 jobbade Cilla på Hjulsta grundskola.

Tidigare har även Monika Staub Halling och Lotta Metcalfe bloggat här.

Kontakt: Cecilia Dalén